゚*゚o。゚o゚ ...Selamat Berpuasa ...゚o゚。*゚*

Halllooo.. slamat ptg semua.. petang2 begini msti ramai yang tgh beradu d atas katil.. bagun2.. jgn tito.. batal puasa nnti.. hik3!! Sebelum tu sy nk ucapkan Selamat Melalui Bulan Ramadhan.. semoga ramadhan kali ini penuh bermakna buat kita.. I’Allah .. tahun ni terasa lain sikit.. slalu nya berada d perantauan.. thn ni x lagi.. duduk dgn famly dh.. ^_^ sngt seronok.. tpi terasa sedih gak bila teringat berpuasa d peneng.. rindu sngt ngn kwn2.. pe gak nye diowg wat skrg ni.. :’(

Hmm.. seperti thn2 yg lalu.. famly sy jarang beli kuih raya.. slalu nya mak buat.. tpi, thn ni sy agak terkejut bila mak bagi green light utk sy wat kuih raya.. ngeh3!! Oo… cerita ttg kuih raya.. baru teringat yg makcik dungga sy minx sy resepi kuih suji.. huhu.. cian cik kak tu.. ok.. tyra bagi resepi tu kt kamu yer makcik dungga.. wah! Tgk kt FB, dia dh mula wat kuih dh.. dap tu.. air tangan best student PSP!. Hahah!! ^_^ pos skit kt Melaka k.. hik3!!

minggu ke dua ni, sy ngn mak pn dh mula wat kuih. Wat msa ni dh 3 jenis kuih… nyum2!! =) nk tau kuih apa?? Ok.. sy sertakan ngn resepi skali yer..

Biskut Nestum

Bahan-Bahan:

  • 1 tin nestum (sederhana)
  • 1 cawan tepung
  • 1 tin kelapa parut kering
  • ½ sudu baking soda
  • Margerine
  • 1 biji telur ayam
  • 1 cawan gula
  • Ceri merah & hijau untuk hiasan - potong kiub kecil (tpi sy msukan ceri trus dlm adunan)

Cara:

-Kelapa parut, baking soda dan nestum digaul sebati.

-Masukkan telur dan gula dan gaul rata.

-Lembutkan adunan dengan margerine.

-Ambil sedikit adunan dan dibulatkan seperti guli.

-Susun dalam dulang pembakar dan hiaskan dengan ceri.

-Bakar 10- 15 minit


Cornflake madu

  • 1 kotak cornflake (125g)
  • 8 sudu gula
  • 8 sudu madu
  • 100g mentega

Cara:

-Masukkan gula, madu & mentega dalam kuali.

-Panaskan & gaul hingga sebati. Setelah sebati, biarkan sejuk sebentar supaya menjadi pekat.

-Ramas cornflake ( jgn terlalu hancur). Gaulkan cornflake dengan campuran madu yg telah sejuk tadi.

-Masukkan dalam paper cup



Biskut Kelapa





Bahan-Bahan
  • 1 ½ cawan tepung

  • ½ cawan gula pasir

  • 1 ½ sudu besar serbuk koko

  • 1 biji kuning telur

  • ½ cawan kelapa kering

  • 100 gm mentega

  • 1 sudu teh esen vanillaManik gula atau coklat urai (sebagai hiasan)

  • Sedikit putih telur (sebagai hiasan)


Cara-Cara:

-Gaul sebati tepung kek, gula, koko, kelapa kering, kuning telur dan esen vanila.

--Masukkan mentega dan uli sehingga menjadi doh lembut.

-Canai dan terap di dalam acuan.

-Sapu putih telur dan hias dengan badam.

-Bakar sehingga masak.


Senang je kan.. =) sume resepi ni amik kt internet.. kowg sume pn bule buat.. ok. Selamat mencuba yer.. ^_^

0 comments:

By :
Free Blog Templates